Időpont: 2010. 06. 05.-06.


Tour de Pelso


Résztvevők: Barkóczi István Dániel, Borenich Gábor, Forintos András, Haypál Balázs, Temesi Dániel

A Tour de Pelso keretében idén közel ezerötszázan vállalkoztak a Balaton megkerülésére kerékpáron. A Budafoki MTE Triatlon csapatából öt versenyző állt rajthoz, közülük mindenki a Shimano Balaton Maraton versenyben, amely az amatőr sportolók számára volt meghirdetve. A Pelso Kupa és a Balaton Maraton "A" depós résztvevői indultak el kilenc órakor, tíz perccel később rajtoltak a "B", "C" és "D" depóba nevezett versenyzők. Beszámolónkat a Balaton Maraton versenyről írjuk, így benne csak az ott elért eredmények szerepelnek.

A 204 kilométeres bicikliverseny szombatján szép, napsütéses időjárás fogadta Siófokon a résztvevőket. A távot az óramutató járásával megegyezően kellett teljesíteni; végig a Balaton déli partján, majd a dombosabb északi parton végigtekerve. A napsütés a délutáni órákban sem hagyott alább, azonban egy enyhe szél végigkísérte az erre a nehéz feladatra vállalkozókat.

Az első rajt alkalmával indult el Gábor, Dániel, András és Isti, majd tíz perccel utánuk a "B" depóból Balázs vágott neki a hosszú távnak. Az első rajt után nem fogták vissza az élmezőnyt, így versenyzőink akárhogy is próbáltak felzárkózni a rögtön ellépő első bolyra, ötven kilométer/órás sebesség felett sem sikerült nekik. A kialakuló szétziláltság után Isti a kialakuló második bolyban talált társakat magának, míg a többiek kicsit hátrébb, a szintén akkor létrejött (valószínűleg) harmadik bolyban tekertek tovább.

Isti a pihenőhelyeken nem állt meg, kezdetben egy ~40 fős bolyban tekert, ami a táv végére 2 főre apadt. István a táv felének teljesítése után már sokat állt elől, és a bolyt gyakran az ő tempója vitte előre, de ~185 kilométer megtételét követően Papp Zoltán vette hátára Istit, és gyors tempóra váltva hagyták hátuk mögött a már csak 4-5 főt számláló bolyt. A célba együtt értek be.

Gábor egy másik bolyban tekerte le a balatonkör első felét, azonban egy pihenőhelynél megállva a boly szétesett és Gábor egyedül maradt, így boly nélkül teljesített ~50 kilométert. További ~20 kilométert másodmagával forgózva kerékpározta le, de a tempót így is ő diktálta. A második pihenőhelyen Gábort a "B" depósok első bolya érte utol, azonban ő a pihenőhelyként szolgáló benzinkút egyirányúsága miatt nem tudott a bolyba beállni. Gábornak az utolsó ~40 kilométerre sikerült egy erős 5-6 tagú bolyt találnia, és velük teljesíteni a hátralévő távot.

Dániel Istihez hasonlóan lassú rajtot várt, és a második bolyban talált magának pozíciót. A bolyról Szigligetnél szakadt le, amikor a boly eljének egy terepjáró biztosított rövid életű szélárnyékot. Ezután egy holtpont következett számára, és 5-10 kilométert teljesen egyedül tekert. A táv második felét végül ő is egy bolyban teljesíthette, és Istihez hasonlóan a cél előtti utolsó kilométereket másodmagával teljesítette.
András a versenyt a hivatalos eredménylista tanulsága szerint nem fejezte be. Kettejükről bővebb beszámoló hamarosan.

Balázs a "B" depóból elrajtolva az elős bollyal maradt az első 60-70 kilométeren, amely után a Keszthely előtti emelkedőn szakadt ki, néhány más kerékpárossal együtt. A táv során Balázs tekert bolyban és egyedül is-amely Gábor mellett számára is jó felkészülést biztosított a nem-bolyozós versenyekre. A pihenőhelyek néhányán Gáborhoz hasonlóan ő is frissített.

A versenyt mindenki az önmaga számára kitűzött időeredményen belül teljesítette, Gábor volt csak bosszús az egyedül letekert ~50 kilométer miatt, de minden rosszban van valami jó, az orfűi középtávra kiváló gyakorlás volt! Isti sajnálatára a korcsoportos bontásban elért eredményeket a Balaton Maraton versenyben nem hirdették ki, így az "első" helyről (vagy a Pelso kupában harmadik) idén lemaradt. A verseny szervezése kifogástalan volt, vagy csak majdnem; hiszen a táv utolsó részében már a versenyzők irányítása nem volt biztosítva, és néhány szervező feladatát komolytalanul látta el. A célbaérkezés után lábmasszáson vettünk részt, és a kapott ebédjeggyel étkeztünk, a Tour de Pelso mindent összevetve pozitív élmény volt csapatunk számára.

Eredményeket összefoglaló táblázat:

Balaton Maraton 2010
 Hely Név Idő (Kcs.)
 9. Barkóczi István 05:24:23.010 (1.)
 40. Temesi Dániel 05:41:06.757 (9.)
 87. Borenich Gábor 05:58:56.117 (26.)
 216. Haypál Balázs 06:50:57.719 (65.)
 - Forintos András - -



Triatlon Tour III.


Résztvevők: Borenich Gábor, Gutyina Gábor, Haypál Balázs

Füredre a triatlon hazai mezőnye Junius első vasárnapján érkezett, köztük volt három budafoki triatlonista. Borenich Gábor és Haypál Balázs is sikeresen teljesítették ezt a versenyt is, így a hétvége után kettő darab, egyenként is embert próbáló versenyt tudhattak maguk mögött, amely teljesítményt nem sok ember tudta produkálni a hétvégén. A verseny napján a Balaton hőmérséklete még igen alacsony volt, azonban a levegőé nagyon meleg, amely a biciklin jelenthetett kellemetlen perceket, tekintve a futás az árnyékos sétányon zajlott. Az úszópálya teljesítéséhez tehát célszerű volt neoprént használni. A kerékpáros pálya rövidebb volt mint tavaly, kilenc kört kellett teljesíteni, a futás hat köréhez karszalagokat biztosítottak a rendezők.

Három szenior versenyzőnk az amatőr férfiak versenyében indult el. Mindhárman az úszás után elfoglalt pozíciójukhoz képest sokat javítottak a kerékpározás és a futás során. A kerékpárpálya körönkénti ~65 méteres szintkülönbsége és a tegnapi versenyzés a biciklis idejük értékét növeli. Gutyina Gábor a 61. helyen ért partot, ám a 35. biciklis idejével és 26. futó időeredményével végül az amatőr mezőny32. helyén ért célba. Borenich Gábor hasonló tendenciával rendelkezik, az első depóba a 82. helyen futott be, azonban a 27.(!) kerékpáros idejével a futást már az 50. helyen kezdte meg, ám végül a célvonalat az 53. helyen lépte át. ( B. Gábor tavaly is hasonlóan- egy hétvégén tejesítette a Tour de Pelsot és a füredi rövidtávú OB.-t.) Balázs a neoprén levételével küzdve, a 99. helyen érte el a felszerelését a depóban. A kerékpározás során kisebb gondjai akadtak, a tegnapi verseny hatása alatt állva elfáradt. Extra frissítéshez jutva azonban a futást új erőre kapva teljesítette, a célba a 86. helyen ért be.

Időeredményével és helyezésével mindhárom versenyzőnk elégedett lehet, egy szép versenyen vehettek részt. A kerékpáros pálya ugyan próbára tette a lábaikat, de a futáson ezt egy kellemesen sík és árnyékos sétány kompenzálhatta. Csabatversenyben egyesületünk a három szenior sportolóval a 13. lett!

Összefoglaló táblázat:
 

Baltonfüred-Rövidtáv
 Hely Név Kcs. Hely Úszás Kerékpár Futás Cél
 32. Gutyina Gábor A45-49 4. 0:27:04 1:08:22 0:39:04 2:14:30
 53. Borenich Gábor A40-44 13. 0:30:02 1:07:02 0:46:03 2:23:07
 86. Haypál Balázs A40-44 21. 0:32:21 1:17:19 0:47:35 2:37:45

 

A versenyeken indult minden sportolónak és minden budafoki sportolónak gratulálunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://budafoktriatlon.blog.hu/api/trackback/id/tr242061451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tepó · http://tepo.blog.hu 2010.06.08. 17:51:25

Sziasztok!
Írok pár sort a TdP elményeimről.
Sajnos, a meghírdetett lassú rajt elmaradt, pedig arra számítottam,ezért nem is melegítettem 10p-nél többet. Próbáltam az élbolyra felérni, de Zamárdinál nagyon elnyúltunk tőlük. Innen a második bolyra szakadtam vissza, akikkel elég sokáig sikerült mennem, be-behozva néhány elmaradót az élről. Egészen Szigligetig mentem velük, ahol már nem tudtam tartani a tempót, mert eléjük állt egy terepjáró, aki húzta őket rendesen. A fokozott sebesség sokat kivett ott belőlem, és egyedül maradtam kb 5-10 km erejéig, ahol utolértek páran. Velük egészen Akarattyáig mentem, ahol vmiért megindultak. Ketten leszakadtunk, és az utolsó 20 km-t együtt nyomtuk végig.
Sok holtpontom volt, de végre éreztem, milyen lesz 180-at tekerni aug-ban. Az időmmel elégedett vagyok, másnap is csak a seggem fájt.
Füreden irígykedve néztem a versenyt, de nem mertem bevállalni, mivel nem láttam előre, hogyan leszek TdP másnap.

Vob_ral 2010.06.08. 20:21:29

@Tepó:

Egy cipőben jártunk a rajtnál, sőt, ugyanabban a bolyban tekertünk amíg ki nem szakadtál a terepjáró miatt:). Én sem éreztem fairnek a KUH-... rendszámú terepjáró felvezetését, de ha már a többiek mentek vele, énis feltekertem nem akartam leszakadni. A bolyból a végére két fő lett, ahogy írtam, a többieket mind hátrahagytuk. Papp úr a végét meg nagyon megnyomta.

Gábor és Balázs indult másnap:P.

Majd sok sikert Orfűre!

David Brent 2010.06.08. 21:33:30

Sziasztok,annyi kiegészítést szeretnék tenni Isti egyébként kitűnő írásához, hogy "A távot egyébként végig bolyban tudta teljesíteni" megállapítás azért nem teljesen állja meg a helyét az esetemben, ugyanis szerintem elég sokat mentem egyedül - ami szintén jó edzés volt a hétvégi féltávra :) - bár pontosan nem tudnám megmondani mennyit, érzésem szerint 40-50 km-t...
A másnapi füredi olimpiai távon nagyon benne volt a lábamban ez a 204 km, de remélem meglesz az eredménye Orfűn...

Vob_ral 2010.06.08. 22:06:05

@David Brent:
Öhm, elnézést, javítom...
Tényleg bocsi, tudom hogy nem mentség, de fáradtan írtam...:)

Tepó · http://tepo.blog.hu 2010.06.09. 21:52:49

@Vob_ral: hát, én sem szerettem volna leszakadni, de sajna így sikerült. Nagyon demoralizáló, amikor látod elmenni az elötted levőket, miközben alig tekernek(közvetlen a kocsi mögött), te meg szenvedsz az 5. sorban, hogy ráállj a szélárnyékra, de sehogy nem tudsz.
Na mindegy, remélem hétvégén rendben lesznek a dolgok, és versenyzünk egy jót Orfűn. Ez lesz életem első triatlon versenye :-)

Vob_ral 2010.06.09. 22:03:02

igen, igen, az elég fos érzés, én sem voltam elől, de nyomtam ahogy tudtam és felértem a terepjáró által felvezetettekre.

Hát, sok sikert hozzá:)!
süti beállítások módosítása